Hans Heijman

Het werk van de in Zaltbommel wonende en werkende Hans Heijman is divers van aard. Hij gebruikt niet alleen meerdere technieken, waaronder: schilderen, etsen, tekenen en het vervaardigen van hout beschilderde beelden. Ook in de vorm kan hij meerdere wegen bewandelen.

Hoewel hij veelal figuratief werkt kan hij ook de grensgebieden tussen figuratie en abstractie verkennen. Het landschap, het leven zelf met al zijn zintuiglijke ervaringen zijn een bron van inspiratie voor deze veelzijdige kunstenaar. Hans Heijman noemt zichzelf een doener, een ambachtsman, en heeft sterk de behoefte zijn ervaringen om te zetten in beelden om al doende uitdrukking te geven aan zijn leven.

Tijdens de handeling ontstaan veelal de ideeën. Lijnen, vormen en kleuren roepen weer andere invallen op. Immer op zoek naar ordening, harmonie, balans en compositie. Vorm geven aan een wereld waarin je als mens en kunstenaar leven kunt. En daarboven hangt onmiskenbaar de muziek.

De laatste jaren houdt hij zich voornamelijk bezig met tekenen en schilderen. De schilderijen ontstaan vaak naar aanleiding van tekeningen. Schilderen is direct. Verf op de kwast en handelen. Dit in tegenstelling tot het maken van grafiek wat veeleer een indirecte handeling is. Zijn beelden worden veelal bevolkt door mensfiguren in imaginaire ruimtes en landschappen, waar onder boven kan zijn. Ver weg, dichtbij. Waar licht donker kan zijn en waarheid verbeeldingskracht. Waar alles niets kan zijn en niets alles.

 

”Want een mens die zichzelf probeert te verwerkelijken door middel van de begaafdheden die hij of zij  van nature heeft meegekregen, doet het meest verhevene en het enig zinvolle waartoe hij in staat is”. Herman Hesse: Narziss en Goldmund.

Comments are closed.

     Untitled Document

  Hans Heijman
  Gamerschestraat 25
  5301 AP Zaltbommel
  info@hansheijman.nl
Business Art Service | Grootste kunstuitleen voor bedrijven en instellingen